Moja izkušnja: kontracepcijske tabletke

Pozdravljene!

Na spletu pogosto zasledim vprašanja, ali je kontracepcijska tabletka komu pomagala pri izboljšanju kože. Ker se vedno bolj opozarja na nevarnosti le te, sem se odločila, da predstavim še moj pogled.
Naj še povem, da nisem zdravnik in nisem strokovno podkovana na tem področju, gre le za moje izkušnje.

Začetki:
Sama sem s kontracepcijskimi tabletkami začela že v srednji šoli. Zaradi hudih aken sem vsa obupana hodila od zdravnika do zdravnika in nič ni pomagalo. Preizkusila sem vse in na koncu mi je zdravnica predlagala še roaccutane ali kontracepcijske tabletke. Sama je dejala, da mi priporoča kontracepcijo, saj ima manj stranskih učinkov. Seveda sem ji verjela in pričela z jemanjem.

Sprva se mi niso zdele slabe. Koža se je res popravila, krči niso bili več tako hudi in nekaj let se mi je zdelo vse super.
Po nekaj letih pa so se mi začeli pojavljati obupni glavoboli. Kljub hospitalizaciji, slikanju glave in različnimi pregledi niso odkrili nič konkretnega. Probleme sem potožila tudi ginekologu, ki mi je pač preprosto predpisal druge tabletke in rekel, da bo to boljše. Seveda sem mu verjela in začela jemati druge, pa mi tudi te niso ustrezale.

Nekako sem bila poskusni zajček za zdravnike in pogosto so mi predpisali druge, zato, da vidim kako mi pač bojo. Zadnje so bile kaplja čez rob!

Skozi celo srednjo šolo in fakulteto so ljudje okoli mene mislili, da sem bolj len človek, preprosto sem bila ves čas brez energije, slabe volje, ves čas sem bila tesnobna, vse me je spravilo v jok, hitro sem se sprla in posledično škodila odnosom okoli sebe.
Poleg nasploh slabšega počutja, sem pridobila kar nekaj kilogramov, celulit, bolj dovzetna sem bila za razna vnetja, znižan libido, suhost… najhuje pa je bila neredna menstruacija.
Menstruacije so bile tako neredne, da je nisem imela po dva ali tri mesece, nato pa sem krvavela tudi po dva tedna ali več. Ko sem to potožila ginekologu, je rekel, da to je normalno.
Ampak imela sem dovolj. Zaradi konstantnega slabega počutja sem začela brskati po spletu in nekako je vedno tema nanesla na KT. Po pogovoru s partnerjem sem se odločila, da preneham z jemanjem.

Slika sposojena s spleta. Moje so že zdavnaj v smeteh (tistih medicinskih) ;).

Prenehanje jemanja:
Priznam, strah me je bilo prenehati. Po 10 letih jemanja postanejo tabletke del tebe in nekakšna rutina, a sem vseeno vedela, da je boljše za moje telo. Prvih nekaj dni mi je bilo čudno, kot da nekaj pozabljam, a sem se s časom navadila.

Sedaj, ko jih že nekaj časa ne jemljem, se mi zdi, da sem druga oseba. Moje razpoloženje ne niha, nimam izbruhov joka ali jeze, sem tudi veliko manj konfliktna. Tudi hujših glavobolov ni bilo. In moj nivo energije? Kot dan in noč proti prej. Po službi lahko še ogromno naredim doma in za faks, pa še telovadim lahko, prej pa sem se po predavanjih le zvalila v posteljo in prespala cele dneve.
Tudi menstruacija se mi je takoj po prenehanju uredila in postala redna, krči se mi zdijo bolj blagi kot prej (končno ne potrebujem protibolečinskih tablet, prej sem jih morala vzeti, če sem želela vstati iz postelje) pa še čas krvavenja se mi je skrajšal. Končno lahko tudi poslušam svoje telo in čutim spremembe, ki se dogajajo v telesu.

Vse super, a ne? Žal ne. Prenehanje kontracepcije mi je povzročilo ogromne izbruhe aken na koži. Skoraj kot bi mi jih kontracepcija le zakopala, zdaj pa so se prikazale. Na srečo se jih da omiliti z dobro negovalno kozmetiko, aktivnimi sestavinami in dobro prehrano.

Čeprav me akne jezijo, sem veliko bolj srečna, polna energije in skoraj drug človek. Upam lahko le, da teh dolgih 10 let jemanja ne bo pustilo nepopravljivih posledic na mojem telesu.

Hvala za branje!*

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s